perjantai 7. joulukuuta 2007

Äänten kalastuskausi on alkanut (5. maaliskuuta 2007)

Taas on se aika vuodesta, kun äänten kalastussesonki on kuumimmillaan. Koukut on ripustettuna ja selviteltynä ja verkot on teroitettuna. Siispä Punaruuti-lehden erätoimitus tarjoaa teille superreportaasin ääntenkalastelusta, tuosta jalosta harrastuksesta, missä ihminen kokee olevansa osa luontoa.

Äänten kalastus on tutkimusten mukaan yksi maamme yleisimpiä harrastuksia, joten vilkkaimmilla ääniapajilla käykin aikamoinen vilske ja tohina. Kymmeniä ja kymmeniä ehdokkaita kerääntyy ostoskeskuksiin, kävelykaduille ja kirjastoihin valehtelemaan ihmisten korvat ja suut täyteen. Vaalipropagandakojujen pöydät notkuvat mitä moninaisimpia herkkuja, joiden funktio on houkutella apajille varomattomia äänestäjiä.

Mutta kaiken tämän tohinan keskellä on syytä muistaa, että vaikka äänten kalastaminen kuuluu jokamiehen oikeuksiin, ovat silti osa menetelmistä luvanvaraisia. Lähes jokaiselle on itsestään selvää, että ainoastaan äänten onkiminen on täysin vapaata toimintaa - Tästä järeämmille äänten kalastelulle vaaditaan lupa. Luvan saa hyvillä suhteilla kunnanvaltuustoon.

Mitä sitten on äänten onkiminen? Äänten onkimiseksi lasketaan yksinkertaisten populististen vieheiden käyttö. Yleisin onkisyötti on veteraanien kiittäminen ja vetoaminen veteraanien palkitsemiseen tuhansilla euroilla. Myös sinivalkoinen 'Suomi suomalaisille'-toukka on yleinen syötti onkiapajilla. Onkiminen on hyvin yleistä satunnaisesti ääniä kalastelevien keskuudessa ja sopii pieniä saaliita tavoitteleville kalastelijoille. Äänten onkimisen heikkoutena on se, että yleensä saaliiksi saa vain nk. roskaäänestäjiä, kuten punasilmäisiä särkiä, raitapaitoja ja lahnoja.

Luvanvaraisista kalastusmenetelmistä suosituin on selkeästi äänten heittokalastus. Äänten heittokalastus eroaa äänten onkimisesta niin vieheiden, kuin tekniikkansakin puolesta. Vieheitä on monen tyyppisiä - Tyhjä lupaus, järjetön talouspoliittinen lausunto, työvoimapoliittisen paradoksi, näin joitakin menetelmiä mainitakseni. Tämän vuoden ottivieheeksi on osoittautunut tyhjän lupaus, jonka ottimallit ovat eläkkeen korotus ja opintorahan elinkustanneindeksiin sitominen. Äänten kalastelijoiden viehepakeista löytyy myös runsaasti "kaikkiin tukirahoihin korotus ja verotus alas"-värisiä järjetön talouspoliittinen lausunto -vieheitä. Aloitteleville äänten heittokalastelijoille kerrottakoon vihjeenä, että vieheen yhteydessä on syytä käyttää veruketta, sillä monet petoäänestäjät voivat käydä vieheenne kimppuun hyvinkin hanakasti ja raadella vieheenne siten, että ilman vahvaa veruketta menetätte koko vieheen. Kannattaa myös huomata, että monet jalot äänestäjät saattavat kaihtaa viehettänne, jos veruke on esillä selvästi. Niinpä onkin suositeltavaa, että arvoäänestäjävilkkailla apajilla on veruke syytä jättää pois ja kalastaa ääniä riskillä.

Toinen perinteisistä ääntenkalastusmenetelmistä on äänimerra. Yleisin äänimerraversio on koju ostoskeskuksen käytävällä tai kirjaston aulassa. Äänimerra on oiva ansa varomattomille äänestäjille ja saalis on usein runsasta. Äänimerra vaatii toimiakseen syötin, joka houkuttaa äänestäjän saaliiksi. Yleisimpiä syöttejä ovat coctailtikkuun asetetut pajunköyden pätkät ja kupponen kuumaa kuravettä. Toimi etenkin vanhoihin äänestäjiin! Siispä merrassa tarjolla olevat pamfletit kannattaa värittää eläkekorotuksen värisiksi.

Nopeasti suosiotaan kasvattanut menetelmä on äänten vetokalastus. Tässä menetelmässä vieheet ovat täysin samat kuin äänten heittokalastuksessa, vaikkakin yleensä vetovieheet ovat hieman suurempia. Vetokalastuksessa äänestäjä houkutellaan syvältä sohvan pohjalta vieheen ääreen ja eikä aikaakaan, kun tämä lihava jätti iskee sosiaalietuuksien parantamisen väriseen tyhjään lupaukseen ja saalis on taattu.

Jäisen talven aikaan osa äänten kalastajista luottaa iskulausekoukkujen voimaan. Tämä viekas ansa houkuttelee lähistöllä harhailevan äänestäjän työvoimapoliittisen iskulauseen avustuksella ansan läheisyyteen. Jos äänestäjä on nälkäinen ja tarttuu syöttiin edes hetkeksi, laukeaa ansa ja äänestäjä taintuu silmien ja korvien täyttyessä täydellä palturilla.

Yllä esiteltyjen menetelmien lisäksi on vielä lukuisia muita äänten kalastusmenetelmiä, kuten äänten pitkäpiimäkalastus, puppukatiska ja nuottajulkimokalastus. Siispä kaikki kalastelemaan ja muistakaa hoitaa luvat kuntoon! Kireitä pinnoja!

Ei kommentteja: