perjantai 7. joulukuuta 2007

Suuri rajatapaus! (13. lokakuuta 2006)

Puolueen Tietotoimiston saamien tietojen mukaan Puolueen alainen Maailman rajanvetojärjestö WBDA on tehnyt uudet kansainväliset säädökset valtioiden rajojen vetämisestä. WBDA:n tiedotteen mukaan viime tiistaina 10 toukokuuta asetetun uuden säädöksen mukaan maailmassa luovuttiin epäeuklidisesta geodesisesta valtioiden rajauksesta ja siirryttiin euklidiseen tilavuusrajaukseen heti keskiviikkoaamuna.Päätös on ehkä yksi aikamme merkittävimmistä muullistuksista. Sen vaikutus on poliittisesti ja taloudellisesti päälaelleenkääntävä.

Uusien säädöksien laatimisessa ei turhia vitkasteltu, sillä työhön ryhdyttiin maanantai-iltapäivällä. Hihat alkoivat heilua välittömästi, kun WBDA oli vetänyt rajan viimeisimmällä missiskandaalilla herkuttelulle ja saanut vesirajan määritysrupeaman päätökseen.

Rajauudistus oli ollut alunperin tarkoitus saada aikaiseksi jo kesäkuussa, mutta vesirajan vetäminen kesti ennakoitua kauemmin, kertoo WBDA:n puheenjohtaja Ernesto Zawillan. Se tuntui olevan mieluisaa puuhaa ja kun deadlinekin oli veteen piirretty viiva, niin siinä sitten kesti ennakoitua kauemmin.

Mutta miksi maailmaan oli sitten syntynyt tarve korvata vanha selvästikin toimiva rajamalli?

Aikaisempi vanhettunut rajamääritelmä ei yksiselitteisesti käsittänyt maanalaisia osia, jolloin ilmassa leijui vaarallinen kysymys, WBDA:n työryhmän jäsen kiinteistöhalvattu Barry Edwards selventää ja esittää kuuman perunan: Jos joku rakentaa maan geometriseen keskipisteeseen rokokootyylisen huvilan, niin kenen mailla huvila on ja minne maksetaan verot, minä vaan kysyn! Ja jos siirtyy takkahuoneesta tanssisaliin, niin kuinka monta leimaa passiin on lyötävä, minä vaan kysyn taas!

Edwardsin esittämä ongelma on selvä. Mitä tämän ongelman ratkaiseva uudistus käytännössä katsoen pitää sisällään?

Lähestulkoon kaikille on tuttu vanhan epäeuklidisen geodesisen rajan määreet, kuten rajan pituus, selventää Zawillan, tämän ongelma oli se, että valtiot ja pienemmät alueet määräytyivät pinta-alan mukaan ja tästä syntyi epäselvyyksiä.

Työryhmällä oli ollut aineistonaan useita vanhan mallisen rajamäärityksen dilemmoita, kuten Kauhavan käräjien pöytäkirja, missä syytetty Juvonen kaivoi tonttinsa kautta tilanomistaja Karhulan tontin alle mittavan puukkotehtaan koskematta Karhulan varsinaiseen pinta-alamääritteiseen tonttiin. Riitaa ei saatu ratkaistuksi ja tilanne jouduttiin selvittämään sofistikoituneella junkkari-Salomonin tuomiolla, jonka Karhula hävisi Juvosen kattavan puukkoarsenaalin takia.

Ongelmat ovat nyt ratkenneet, kun otettiin käyttöön uusi rajamääritelmä, mikä hylkää pinta-alaan pohjautuvan alueen määrittämisen ja siirtyy euklidiseen tilavuuteen perustuvaan aluerajaukseen. Siispä keskiviikosta lähtien jokaisen valtion raja ulottuu laskennallisesta maan keskipisteestä atmosfääriin siten, että uudet keskipisteestä lähtevät rajapinnat leikkaavat vanhat maarajat jakaen maapallon kartioihin.

Punaruuti tarkkailee uuden raja-uudistuksen vaikutuksia silmä kovana. Kuohuntaa on luvassa.

Ei kommentteja: