perjantai 7. joulukuuta 2007

Rajasotkun poliittiset vaikutukset (16. lokakuuta 2006)

Rajauudistus on ennättänyt olemaan voimassa vasta muutaman päivän, mutta jo nyt uudistus on kääntänyt maailman poliittisen kentän ylösalaisin. Toisaalta uudistuksen mullistaviin vaikutuksiin oltiin jo varauduttu ja niitä pelonsekaisin tuntein odotettu, ja avustihan WBDA maailmaa uuteen järjestelmään sopeutumisessa kahvipaussin mittaisella siirtymäjaksolla.

Mitä on siis politiikan kentillä tapahtunut sitten kohtalokkaan keskiviikkoaamupäivän 11. lokakuuta?

Merkittävin vaikutus uudistuksella on uusiin naapurimaasuhteisiin. Kartiorajoista seuraa, että esimerkiksi Suomella on nyt virallisen Puolueen pöytäkirjan mukaan 195 uutta maarajanaapuria ja uutena ilmarajanaapurina Avaruus. Kristillisen kirkon edustajat tähdensivät, että uusi ilmarajanaapuri on Taivas. Tästä syntynyt raivoisa keskustelu päätettiin sillä, että Puolue lähetti torstaina raketeilla kristillisen kirkon tarkkailemaan tilannetta lähempää. Perjantaina toimistolle tuli yhteydenotto Puolueen vanhalta tutulta Avaruuden ulkoministeriön edustaja Noob Ghaalilta, missä kiiteltiin suu vaahdossa ruoka-avusta.

Uudistus on saanut aikaiseksi myös muuta poliittista liikehdintää, sillä esimerkiksi Irakin vastarintaliike on lähettänyt taistelijoita kaivautumaan räjähteineen kohti Yhdysvaltojen rajaa, kun taas Yhdysvallat on puolestaan laittanut matkaan syvälle maankuoreen terrorisminvastaisen öljynporausjoukon kohti Norjaa ja Puolaa. WBDA:n ulkopoliitikko Ali Goretex kuitenkin toppuutteli maailman valtioita hätiköimästä ja pyysi välttämään panikointia uusien ulkopoliittisten hupsuttelujen karkkikaupassa. Esimerkiksi hyökkäykset vastakkaiseen naapurimaahan kaivautumalla maan kuoren halki toiselle puollelle Tellusta Goretex tuomitsi alkuunsa ja huomautti, että valtioiden rajojen yhteinen yhtymäkohta on piste, minkä vuoksi maan rajojen halkileikkauksen pinta-ala lähenee rajatta nolla lähestyttäessä tätä pistettä, jolloin hyökkäys pisteen kautta olisi tunkeutuminen jokaisen valtion raja-alueelle.

Kaupankäynnin osalta uudistus on toiminut tehokkaana piristysruiskeena Suomen taloudelle. Suomen ulkoministeriö on kauppaministeriön johdolla käynyt jo neuvotteluja Venäjän edustajien kanssa uudesta rajayhteistyöstä. Suomen idänkauppavastaava Mikael Nyblom on erittäin innostunut uuden rajan suomista mahdollisuuksista: Uudistus avaa aivan uusia ikkunoita idänkauppaan! Parhaillaan neuvottelemme uuden rekkajonon aikaansaamiseksi Vaalimaan suunnitteilla oleviin maanalaisiin komplekseihin. Tavoitteena on, että hanke valmistuisi vuoteen 2009 mennessä ja vuonna 2010 rekkajonoja riittäisi jo vientiin asti. Kysyntää rekkajonoille olisi Kiinassa asti.

Mutta eniten muutos kuitenkin koskettaa rajavartiolaitoksia ympäri maailman. Suomen rajavartiolaitos onkin ollut jo heti uuden asetuksen voimaan astumisesta valmiustilassa. Täytyy sanoa, että ei nyt ihan päällimmäisenä ollut uhkakuvalistalla, että tulisi 195 uutta rajanaapuria, joita pitäisi olla vakoilemassa ja häiritsemässä käpyjä heittelemällä, valittelee rajavartioston päällikkö eversti Wallenius, Vaikeintahan tämä on ihan kielellisellä tasolla, kun pitää yhtäkkiä osata 96 eri valtioiden virallista kieltä entisen suomen, venäjän ja ruotsin lisäksi, millä huudella rajan yli solvauksia.

Lisäksi rajavartiolaitoksen huolena on henkilöstön ja rajavartiokoirien sopeuttaminen maanalaisiin oloihin. Rajavalvonta on rajavartiolaitoksen ja tullin mukaan välttämätöntä ulottaa myös kattamaan koko uusi rajapinta-ala maanpinnan lisäksi. Koskaan ei tiedä mistä nyt sitä rajaa yritetään ylittää ja salakuljettaa maahan kymmeniä kiloja neuvostoliitolaisia haitareita ja Ladan kaasuttimia, murjoo eversti Wallenius.

Maanalainen rajavalvonta asettaa kovat vaatimukset myös henkilökunnalle. Rajavartiolaitoksessa ollaankin huolissaan henkilöstöstä ja rajavartiokoirista. Kuolemanriski maanalaisissa tunneleissa on merkittävä, sanoo Wallenius, kaivannot voivat sortua minä hetkenä hyvänsä ja haudata alleen arvokkaan ihmishengen saksanpaimenineen. Ongelman ratkaisuksi esitettiin varusmiesten lähettämistä tunneleihin suomenpystykorvien kanssa. Lautakunta puolsi ja ihmishenkien turva oli säilytetty. O'le!

Ei kommentteja: