perjantai 7. joulukuuta 2007

Uuspakanallisuuden nousu (26. syyskuuta 2006)

Uuspakanallisuus, tuo aikamme (jossa henkimaailman kaipuun aukko täyttyy rehdillä työllä, yhteisön iloisella energialla ja Kaukasuksesta tuodulla täyttömaalla) vitsaus on alkanut nostaa päätään keskimääräistä lennokkaammin.

Uuspakanallisuus koostuu muinaisten uskontojen pohjalle rakennetuista modernisoiduista humpuukiuskonnoista, kuten uusnoituudesta, druidismista ja rahastosäästämisestä, ja nämä uskonnot haalivat uutta kannattajakuntaa alati kiihtyvällä tahdilla.

Luonto on keskeinen osa useimpia uuspakanallisia uskontoja ja tästä piirteestä kumpuaa myös keskeisimmät uuspakanuuden aiheuttamat yhteiskunnalliset ongelmat.

Terveys- ja metsädosentti Ehud Juvosen mukaan merkittävin tikku kehityksen ja hyvinvoinnin silmässä ovat henkiopaseläimet. Uuspakanalliset uskonnot, joissa esiintyy henkiopaseläinilmiötä, ovat uhka Puolueen määrittelemälle humaanille utopialle ja paremmalle huomiselle.

"Uuspakanat seuraavat ja kuuntelevat henkiopaseläintään kyseenalaistamatta sen valintoja antautuen täysin elikon auktoritäärisen havukasan pauloihin", Juvonen puhuu ja määrittelee henkiopaseläimet vastuuttomiksi omaan napaansa tuijottelijoiksi, joille yhteinen hyvä on tuntematon käsite. Juvonen kritisoi erityisesti henkiopaseläinpiirien hajanaisuutta ja täyttä yhteisöllisyyden ja yhdenmukaistetun päätöksenteon puuttumista. "Yhteisössä on voimaa!", dosentti huomauttaa.

Henkiopaseläinvalta johtaa Juvosen mukaan usein vaaratilanteisiin ja terveyden heikkenemiseen. Tutkimuksen mukaan kansan- terveydellisesti haitallisimmat neuvot ovat pääasiassa ruokavaliota koskevat kysymykset, kuten henkiopaspöllön 'Huu, syö myyriä, huu'. "Ravintoarvot ovat siinä niin kovin heikot. En suosittele, vaikka agraarisihteeri Loposen mukaan kyseinen neuvo onkin parasta maapallolla sitten vuoden 1967 kehotuksen jauhaa viljan sekaan sirkkoja, mikä sekin meni agraariviraston kirjurin Helmelän huonon kuulon ja mielikuvituksen piikkiin", Juvonen analysoi.

Juvosen tutkimuksesta käy myös ilmi, että muinaisten luonnonuskontojen herääminen on jättänyt jälkensä myös metsiin ja etenkin taimiviljelmille. Raadollisimpana esimerkkinä voitanee esittää tapaus huhtikuiselta Maaningalta, missä joukko nuoria tuhosi kolme hehtaaria lehtimetsätaimikkoa nakertamalla taimien tyvien kuoret ja juurakot täydeksi näiveröksi. Ilkiteko johti taimikon kuihtumiseen. Aluksi tekoa epäiltiin tavanomaiseksi kasvissyöjäaktivistihippien iskuksi, mutta kuulusteluissa kävikin ilmi, että tihutyöntekijät kuuluivat paikalliseen "Varvun kasvun vahtaajat" -uuspakanalliseen lahkoon ja noudattivat sokeasti henkiopaseläimiensä, Jänöjussin ja Mikkomyyrän asiantuntevia neuvoja. Tavoitimme Jänöjussin ja Mikkomyyrän Riihimäen juna-aseman WC:stä. Vaitonaiselta parivaljakolta ei ravintovinkkien lisäksi juurikaan muuta kommenttia tapaukseen liittyen löytynyt. "*nyrp* Syö osa papanoistasi *nyrp* Erittäin tärkeää ruuansulatukselle *nyrp*", kommentoi Jänöjussi ja siirtyi Iisalmen junaan.

Torniossa taasen terveyskeskukset ruuhkautuivat viime syksynä, kun odotushuoneet täyttyivät miliisin Tornionjoesta onkimista pitkätukkahipeistä. Tapaus on Juvosen mielestä hyvä esimerkki henkiopaseläinten ajattelemattomuudesta. Lauri-lohen primaali individualistinen maailmankatsomus sai joukon uuspakanoita vaeltamaan jopa satoja kilometrejä kutemaan hyiseen jokeen. Juvonen nuhtelee Lauri-lohen arvostelukykyä rankoin sanakääntein: "Syksyistä kylmää jokivettä ja kutemista... Missä maininta tiikerikuvioisista kerrastosta ja paristokäyttöisestä musiikkisoittimesta Barry Whiten kokoelmalla?". Lisäksi tapaus keskeytti vuotuisen lohenkudun Tornionjoessa, mikä raivostutti luontopiirit. Lapin luonnonystävien kalaretki meni täysin piloille ja kerhohuoneen pakastin jouduttiin täyttämään lohiherrojen ruhojen sijasta hippirakkuloiden pakaroilla. Lisäksi hipit ottivat huonosti perhoon.

Yleiskatsauksen mukaan uuspakanuus ei tarjoa mitään hyvää, mutta sellainen johtopäätös on harhaanjohtava. Vaihtoehtona uuspakanuuden totaaliselle vasaran alle murskaamiselle Puolue tarjosi kokeilua, missä uuspakanuuden henkiopaseläinkulttuuri integroitiin osaksi sadan koehenkilön muodostamaa työläisyhteisöä. Kokeilulla pyrittiin löytämään humpuuki-ilmiölle hyötykäyttömahdollisuuksia.

"Tulokset olivat järisyttäviä", kommentoi kokeilun valvoja sosiosuperviisori Mauri Havukainen ja jatkaa: "Asetimme kollektiiviseksi henkiopaseläimeksi Markku-muurahaisen, joka yllytti koehenkilöt uskomattomiin suorituksiin". Koe osoitti, että henkiopaseläimen tarkka valinta sai aikaan ihmisyhdyskunnan, joka toimi yhtenäisenä työyksikkönä täysin saumattomasti. Puolueen viikkokokouksessa kirjoitettiinkin kokousasiakirjan marginaaliin, että menetelmä otetaan välittömästi yleiseen käyttöön seuraavassa viisivuotissuunnitelmassa, kun tarve massiivisille havunneulavuorille tulee ajankohtaiseksi.

Ei kommentteja: